Pizzabak hos Bertazzoni

A tavola!

Ända sedan jag besökte L’ Antica Pizzeria da Michele i Neapel har jag försökt att återskapa denna härliga rätt…utan framgång. Jag har med ljus och lykta letat efter bra recept på deg men lyckas aldrig få till det som jag vill. tomatsåsen blir alldeles för vattnig och självklart slänger man på alltför många ingredienser.

Har tidigare tipsat er om Sophie Maillard (för övrigt en mycket trevlig och glad tjej) som via sitt företag Sophies Canelé förser det svenska folket med s.k Canelé (uttalas kanölé). Hon har vart mycket upptagen den senaste tiden så vi bestämde oss för att ses och laga lite mat, tillsammans med Cecilia, Fabienne och min vapendragare Fredrik. Idén först var att vi skulle laga en schyst Risotto alla Milanese men det slutade ändå med pizza (vi ger det ett sista försök).

Först på agendan: inhandla några obligatoriska prylar; täljsten och en gedigen pizzaspade. Täljstenen kan ni köpa från Bagaren & Kocken för 499 kr, helt klart värt det! Viktigt att det är täljsten, har själv försökt med granit mm men det blir inte lika bra kan jag intyga. Pizzaspaden kan ni handla från Kitchenlab, antingen via deras webshop eller butiken vid Hammarby Allé 93. En pizzaspade kan kännas lite onödigt men tro mig, det behövs (försök att lyfta över pizzan på stenen på annat sett så kommer ni fram till samma slutsats), och hallå vem vill inte ha en pizzaspade!?

Den tredje pelaren för att lyckas med en grym pizza är naturligtvis degen. Vi valde denna gång att köpa färdiga portioner från Cajsa Warg (helt tillåtet att ta genvägar emellanåt, plus att de bara kostar 14 kr!). Degen är gjort på finmalet mjöl och en hint av vetesurdeg och håller sig 3-4 dagar i kylen. Vill ni mot förmodan baka egen deg kommer här ett bra recept (jag kommer själv att försöka på mig egen deg framöver men enbart om det ska lagas pizza åt större sällskap….och om jag orkar). Ni behöver då Farina di grano tenero ”00″, samma mjöl som används i Neapel!

Vad skulle vi ha på pizzorna då? till att börja med en grym tomatsås, vi använda oss av Robertos Passata di Pomodoro, den passar till det mesta! sedan diverse smått och gott från våra vänner på Carls Deli; det blev bl.a. Toskansk fänkålssalami, Prosciutto di San Daniele, inlagd kronärtskocka, Mozarella och Stracchino. Till det lite sparris, zucchini, portabello och avslutningsvis Olio Intinis Affiorato.

Det blir helt klart många fler pizzabak framöver, nu när man har alla nödvändiga gadgets!

Till dessert: canelé med olika smaker (bl.a. limoncella!), choklad och mumsiga cupcakes som självste Roy Fares bakade!

Bli först med att säga nåt